Hometrainer kopen? Overweeg dit!

Hometrainer kopen

De laatste jaren is men zich bewust geworden van het belang van dagelijkse lichaamsbeweging als methode om onze gezondheid te verbeteren en ziekten te vermijden die verband houden met een zittende levensstijl. Steeds meer mensen willen een gezondere levensstijl volgen en fysieke training in de open lucht of in sportscholen en gespecialiseerde centra in hun dagelijkse leven opnemen.

Een van de populairste oefeningen van de laatste tijd is cardiotraining, vooral vanwege de relatieve eenvoud ervan, aangezien het door iedereen kan worden gedaan en enorme gezondheidsvoordelen biedt. Een van de beste manieren om aan cardio te doen is dus met een hometrainer. Bekijk hieronder welke elementen we in overweging moeten nemen bij het kiezen van een ideale hometrainer voor jouw fitness routine!

1. Vliegwiel
Voor degenen die niet vertrouwd zijn met hometrainers, zullen we snel uitleggen dat het vliegwiel een wiel is dat zich over het algemeen aan de voorkant van de machine bevindt en dat via het transmissiesysteem verbonden is met de centrale bewegingsas, op zodanige wijze dat de impuls van de beweging erin wordt gerepliceerd door het te laten draaien.

Het vliegwiel is verantwoordelijk voor het draaien van de centrale bewegingsas en er wordt weerstand op uitgeoefend om de intensiteit van de oefening te wijzigen. Dit element is van fundamenteel belang voor de werking van de fiets en er moet bijzondere aandacht worden besteed aan het gewicht ervan.

Een zwaar vliegwiel houdt de fiets stabiel wanneer je traint, zorgt voor een veel vloeiendere en constantere beweging (vergelijkbaar met wat we op een gewone fiets ervaren) en maakt een professionelere training mogelijk omdat het zorgt voor meer gevarieerde weerstandsniveaus.

2. Weerstand en zijn niveaus
Wanneer je de kenmerken van een hometrainer analyseert, zult je merken dat er een verschil is tussen de soorten weerstand die je kunt vinden. Er zijn twee hoofdtypen: wrijvingsweerstand en magnetische weerstand. Beide hebben hetzelfde doel, de rotatie van het vliegwiel te onderbreken om de beweging te belemmeren en zo de intensiteit van de oefening te wijzigen.

Wrijvingsweerstanden maken gebruik van systemen die vergelijkbaar zijn met conventionele fietsen, terwijl magnetische weerstanden gebruik maken van magneten. Het magnetische weerstandssysteem maakt minder lawaai en vergt weinig onderhoud.

Een ander aspect dat nauw met dit onderwerp samenhangt, zijn de weerstandsniveaus. Hometrainers bieden de mogelijkheid de weerstand te wijzigen om de training veel dynamischer te maken. Deze niveaus kunnen op verschillende manieren worden weergegeven, als getallen of gewoon als lage, gemiddelde en hoge ratings.

3. Bedieningsconsole
Sommigen zijn van mening dat de bedieningsconsole met digitaal display geen essentieel element is voor de werking van de apparatuur.

Deze consoles zijn echter zeer belangrijk omdat zij ons niet alleen in staat stellen de functies van de hometrainer gemakkelijk te bedienen, maar ook om de parameters van de trainingssessie gemakkelijk te bekijken, zoals snelheid, gekozen weerstandsniveau, afgelegde routes, verbrande calorieën, enz.

4. Materialen, afmetingen en gewicht
Stationaire fietsen zijn machines die ontworpen zijn voor trainingen met een hoge intensiteit, en het is dus van essentieel belang dat ze gemaakt zijn van zeer bestendige materialen. Investeer in apparatuur met een frame van staal of aluminiumlegering.

Ze hebben meestal aanzienlijke afmetingen, dus zorg ervoor dat je thuis voldoende ruimte hebt om het apparaat te installeren en het zonder problemen te gebruiken. Sommige modellen kunnen worden opgevouwen om hun afmetingen te verkleinen, maar je moet jouw specifieke geval evalueren en beslissen of deze voorwaarde belangrijk is.

Het gewicht van de hometrainer is iets waar we mee te maken hebben, als we een krachtig en kwalitatief toestel willen, zal het zeker zwaar zijn. Opdat dit niet te veel een probleem zou zijn, zoekt je toestellen met wieltjes voor gemakkelijk transport.

Gerelateerd bericht