Tips voor het verkopen van je huis

Huis te koop

Ben je van plan om te verhuizen naar een kleinere woning, omdat je op een leeftijd komt waarop je niet meer zoveel ruimte nodig hebt? Of ga je juist groter wonen omdat er een gezinsuitbreiding op komst is? Op zo’n moment moet er bijzonder veel geregeld worden. Het verkopen van de huidige woning is hierbij een grote stap, zeker wanneer je een kort verkooptraject wilt én een goede prijs voor je woning nodig hebt om je volgende droomwoning te bekostigen.

Zorg ervoor dat kleine klusjes verricht zijn voor de verkoop

In nagenoeg elke woning is nog wel een klusje blijven liggen. Denk aan die ene kamer waar nog plinten gelegd moeten worden, of die ene muur die opnieuw geschilderd moet worden. Kleine klusjes kosten je vaak weinig tijd en het is geen grote investering. Het verrichten van de klusjes zorgt er wel voor dat je woning aanzienlijk couranter wordt in de woningmarkt. Wanneer een huizenkoper een woning ziet die helemaal af is, dan is dit huis vaak interessanter dan een woning waar direct geklust moet worden.
Maak daarom nu alvast een lijst met de klusjes die je eigenlijk al maanden geleden wilde doen, en werk deze gewoon één voor één af wanneer je hier tijd voor hebt.

Presentatie is meer waard dan veel mensen denken

Wat zou jouw interesse het meest trekken en in welk huis zou je direct een gelukzalig gevoel hebben? Een woning die helemaal schoon is, die lekker ruikt en waar verse bloemen op tafel staan, of een woning die een bende is en waar een vreemde, zure lucht hangt? Je kunt je woning laten bezichtigen zoals deze op dit moment is, maar je kunt er ook voor kiezen om een paar minuten uit te trekken om de laatste spinnenwebben weg te halen en de ramen te wassen. Een goede presentatie van je woning zorgt ervoor dat je woning er beter uitziet, waardoor mensen sneller interesse hebben en een bod uit willen brengen.

Het juiste netwerk, of simpelweg de juiste makelaar

Om je woning sneller te verkopen, moet je ervoor zorgen dat potentiële kopers je woning zien. Je kunt je woning op de social media plaatsen en vragen of vrienden het willen delen, maar vaak is het bereik op deze manier schrikbarend laag. Je kunt beter kijken naar grotere netwerken, zoals woningwebsites en plaatselijke advertenties. Wat uiteraard aanzienlijk makkelijker is, is het inschakelen van een makelaar.
Een makelaar kost geld. Daar kun je niet omheen. Een goede makelaar zorgt er echter ook voor dat het verkooptraject aanzienlijk versneld wordt en vaak wordt je woning voor een hoger bedrag verkocht. Een makelaar verdient zichzelf niet altijd terug, maar de eigenlijke kosten vallen aan het einde van de rekening vaak lager uit wanneer je alle aspecten van de verkoop meeneemt.

De juiste vraagprijs versnelt het verkooptraject aanzienlijk

De kans is groot dat je op dit moment al een taxatiewaarde van je woning hebt, omdat je van plan bent om te verkopen. Heb je ook al gekeken voor welk bedrag soortgelijke woningen in de buurt verkocht zijn recentelijk? De vraagprijs wordt vaak hoger gelegd dan de taxatiewaarde omdat we zoveel mogelijk willen krijgen voor ons vastgoed. Daar is niets mis mee, maar besef wel dat een te hoge vraagprijs ervoor zorgt dat je buiten het zoekgebied valt van mensen die interesse hebben wanneer je huis een paar duizend euro goedkoper op de markt zou staan.
Kies je voor een makelaar, dan helpt deze met het opstellen van de vraagprijs. Ga je zelf verkopen? Kijk dan naar de vraagprijs van soortgelijke woningen in de buurt en de uiteindelijke verkoopprijs, zodat je een idee krijgt van de markt.

Gerelateerd bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.