Fruitvliegjes plaag bestrijden

Fruitvliegjes bestrijden

Fruitvliegjes het zijn hele kleine vliegjes die zomaar spontaan in een keer opduiken. Je ziet ze vooral tevoorschijn komen als er bijvoorbeeld een banaan op de fruitschaal ligt die langzaamaan bruin aan het worden is. Heel vervelend en natuurlijk wil je van deze kleine fruitvliegjes af. Gelukkig zijn er wel een paar manieren te bedenken hoe je deze fruitvliegjes kan bestrijden.

Groente en fruit goed opbergen of afdekken

Heerlijk om die zoete perzik of mango op de fruitschaal neer te leggen. De zoete geur verspreid zich vanzelf door heel de ruimte. Dit vinden we natuurlijk lekker maar het is ook iets waar fruitvliegjes op afkomen. Het is daarom beter om je groente en fruit goed op te bergen of af te dekken. Leg groente en fruit in de koelkast of zorg er anders voor dat je het goed kan afdekken. Dit helpt om een hele invasie aan fruitvliegjes te voorkomen.

Een sterke geur houdt ze op afstand

Van sterke geuren worden fruitvliegjes niet blij. Om fruitvliegjes te bestrijden kan je hier wel gebruik van maken. Gebruik bijvoorbeeld voor het schoonmaken een sterk geurende reiniger zoals bijvoorbeeld een desinfecterend schoonmaakmiddel. Die geur vinden deze kleine vliegjes vreselijk en daarmee jaag je ze weg.

Als je weet dat fruitvliegjes niets moeten hebben van sterke geuren dan kan je hier nog meer meedoen. Neem bijvoorbeeld eens een basilicumplant of een citroenverbena. Dit zijn planten met een zeer sterke intense geur waar fruitvliegjes een hekel aan hebben. Door dit soort planten vlakbij de fruitschaal te plaatsen voorkom je de komst van een heleboel fruitvliegjes.

Daarnaast kan je ook nog een paar knoflooktenen of wat bolletje kruidnagel gebruiken. Leg deze ook in de buurt of in de fruitschaal en je hebt verder geen last meer van die kleine irritante fruitvliegjes.

Zelf een val maken voor fruitvliegjes

Een andere oplossing om fruitvliegjes te bestrijden is het maken van een fruitvliegjesval. Er zijn verschillende opties waar je uit kan kiezen.

Vul een kommetje of schaaltje met azijn. Voeg hier een paar druppels afwasmiddel aan toe. Zet het kommetje ergens neer en wacht rustig af. De fruitvliegjes komen erop af en nadat ze in de azijn geland zijn lukt het ze niet meer om te ontsnappen en gaan ze dood. Wel een rigoureuze oplossing maar je bent er zo snel weer vanaf.

Een andere optie voor een fruitvliegjesval is een schoteltje met een stuk fruit en plasticfolie. Leg een stuk fruit op een bordje.

Daarna neem je plasticfolie en je zorgt ervoor dat heel het bordje goed is ingepakt met de folie. Daarna prik je even met een breinaald of saté prikker een gaatje in de folie. Het liefst middenin of op. Het stuk fruit heeft een grote aantrekkingskracht op de fruitvliegjes en die komen er maar wat graag op af. Zodra de vliegjes het voor elkaar hebben gekregen om bij het fruit te komen is er geen weg meer terug voor ze. De vliegjes zitten als het ware gevangen en kunnen met geen mogelijkheid meer weg.

Voorkom een invasie van fruitvliegjes

Voorkomen is beter dan genezen en dat telt ook voor ter voorkoming van fruitvliegjes. Zorg ervoor dat bijvoorbeeld je gft bak altijd goed is afgesloten en let ook op dat je de vuilnisbak ook regelmatig een goede schoonmaakbeurt geeft. Laat eten en drinken zoals groente en fruit niet te veel open en blootliggen maar dek het af of berg het op in de koelkast.

Gerelateerd bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.