Maison du Tourisme des Ardennes brabançonnes

Menu
   
Submenu

Humor als wapen - Spotprenten in de Grote Oorlog

21 augustus 2014

 

Oorlog en humor? Twee zaken die op het eerste gezicht niet met elkaar te rijmen vallen. Nochtans was de impact van spotprenten tijdens WO1 enorm. In tijden waar geen sprake is van TV, internet en sociale media bepalen karikaturen en spotprenten mee de publieke opinie.

 

De tentoonstelling wil geen historisch overzicht bieden van de oorlog op basis van spotprenten, maar nodigt de bezoeker uit om zich naar de oorlogsjaren te verplaatsen, zich in de plaats te stellen van de soldaat aan het front, de moeder die haar kinderen honger ziet lijden, de burger die op de vlucht slaat ...

 

Humor is een zeer krachtig wapen in de oorlogspropaganda en tegelijk is het een overlevingsstrategie die burgers en soldaten helpt om de situatie leefbaar te houden. Spotprenten hebben naast een strategische zeer zeker ook een lauterende kracht.

 

De tentoonstelling is opgebouwd rond drie thema’s:
• Het leven aan het front
• De invloed op de bevolking
• Spotprenten als propagandamiddel.

 

Enkele tekenaars die actief waren tijdens de eerste wereldoorlog worden extra in de kijker geplaatst: Bruce Bairnsfather, Olaf Gulbransson, Albert Hahn, Alberto Martini, Louis Raemaekers, Giuseppe Scalarini en George van Raemdonck.

 

De oude spotprenten worden aangevuld met hedendaagse cartoons over oorlog en geweld, en de hoop op vrede die ook bij cartoonisten leeft en zich uit in het internationale symbool ‘de vredesduif’ (met werk van o.a. Angel Boligan, Rousso, Pierre Ballouhey, Mikhaïl Zlatkovsky, Pavel Kuczynski, Kianoush Remezani, Mohsen Asadi, Cécile Bertrand, Cost, Dieter Bevers, Herbert Vanoystaeyen, Nikola Hendrickx, Patrick Heymans, Stefaan Provijn, Norbert Van Yperzeele...).

 

De tentoonstelling werd samengesteld door de werkgroep: Edwin De Borggraeve, Filip Gevaert, Saskia Gheysens, Jan Oplinus, Herman Somers, Kurt Vangheluwe en Fernand Vogels.
Met de medewerking van: Liberaal Archief, Maison du Tourisme Brabantse Ardennen, Koninklijk Legermuseum Brussel, Persmuseum Amsterdam, Israeli Cartoon Museum Holon, vzw IHA Boechout, Jean-Marie Bertin en Paul Van Damme.

 

U kan de tentoonstelling vanaf 10 oktober tot 16 novembre 2015 aan de Château de l'Ermitage (Wavre) ontdekken.

 

Openingsuren :
Dinsdag tot vrijdag : 13:00 - 17:00
Zaterdag and zondag : 10:00 - 17:00
Maandag : gesloten (open met afspraak)

 

Rue de l'Ermitage 23
1300 Waver
+32(0)10/230.323
direction@mtab.be

 

Over de tentoonstelling : http://www.ecc-kruishoutem.be/