Plasma snijden: concepten & voordelen

Met de ontwikkeling van de moderne mechanische verwerkingsindustrie, worden de eisen voor snijkwaliteit en precisie steeds hoger. De eisen om de productie-efficiëntie te verbeteren, de productiekosten te verlagen en over zeer intelligente automatische snijfuncties te beschikken, nemen eveneens toe. De ontwikkeling van CNC snijmachines moet voldoen aan de eisen van de ontwikkeling van de moderne mechanische verwerkingsindustrie.

Er bestaan verschillende methoden om metaal te snijden, maar plasmasnijden springt eruit omdat het een breed gamma van diktes, afmetingen en materialen aankan. Het kan metalen materialen verwerken die niet kunnen worden gesneden met andere snijmethoden, zoals autogeensnijden, en wordt gebruikt op vele plaatsen, van kleine, middelgrote tot grote bedrijven.

De materialen en afmetingen die kunnen worden verwerkt, verschillen naar gelang van de machine en de afwerking hangt af van de vaardigheid van de vakman die de machine bedient. In dit artikel zullen we de kenmerken en principes van plasmasnijden uitleggen. Kijk hier eens naar!

Principe van plasma snijden

Plasmasnijden is ontstaan in de jaren 1950 en wordt gekenmerkt door het gebruik van een plasmatoorts. Het is een bewerkingsmethode waarbij de hitte van een plasmaboog van hoge temperatuur wordt gebruikt om het metalen onderdeel te smelten (en te verdampen).

Aangezien de temperatuur rond de plasmaboog die door de elektroden wordt uitgestraald zeer hoog is, ongeveer 20.000°C, wordt koelwater toegepast met behulp van een koel mondstuk of waterstraal. Op dit punt trekt het plasma zelf samen om het warmteverlies naar buiten te onderdrukken, zodat de plasma temperatuur en de stroomdichtheid toenemen en de vermogensdichtheid toeneemt.

Het mechanisme van plasmasnijden bestaat erin het te bewerken voorwerp te smelten met behulp van de hoge energiedensiteit en het te snijden terwijl het gesmolten deel door de luchtstroom wordt verwijderd. Er is een overgangstype waarbij de plasmaboog zich uitstrekt tot het te snijden voorwerp, en een niet-overgangstype waarbij de boogontlading volledig is bij de elektrode en alleen de luchtstroom het te bewerken voorwerp bereikt.

Kenmerken van plasmasnijden

Een van de kenmerken van plasmasnijden is dat bijna alle materialen die onder stroom staan, kunnen worden bewerkt. Materialen zoals roestvrij staal, dat zelden oxideert, kunnen niet worden bewerkt met methoden zoals snijden met gas. Bij plasmasnijden wordt echter gebruik gemaakt van luchtstroming om te snijden, zodat roestvrij staal, aluminium, ijzer, enz. kunnen worden bewerkt.

Bovendien, omdat plasma op hoge temperatuur als warmtebron wordt gebruikt, kan het snijden met hoge snelheid worden uitgevoerd en wordt tegelijkertijd het effect van vervorming en smelten van het snijoppervlak verminderd.

Plasmasnijden is ook geschikt voor het snijden van dikke platen en grote metalen die lasersnijden niet aankan. In vergelijking met het snijden met gas, dat een lange geschiedenis heeft als metaal snijmethode, biedt plasmasnijden meer gemak en veiligheid, zodat een stabiele afwerking kan worden gereproduceerd. Aangezien er geen gas nodig is en de verbruiksartikelen goedkoop zijn, zijn de onderhoudskosten laag en kunnen de bedrijfskosten worden verlaagd.

De plasmasnijmachine kan overal worden gebruikt waar een stroomvoorziening is, maar is niet geschikt voor gebruik buitenshuis omdat zij niet kan worden gebruikt zonder een stabiele stroomvoorziening.

Voordelen van plasmasnijmachine

Bij plasmasnijden wordt geen gebruik gemaakt van vuur of vlammen, maar van een geleidend geïoniseerd gas, ook plasma genoemd. Plasma kan zeer hoge temperaturen bereiken en de machine kan verschillende metalen snijden die met andere snijtechnologieën moeilijk te verwerken zijn.

Bij het snijden van metaal met een kleine dikte is de snelheid van het plasmasnijden hoog, vooral bij het snijden van gewone koolstof staalplaten kan de snelheid 5 tot 6 keer hoger liggen dan bij de zuurstof snijmethode. Het snijoppervlak is glad, de thermische vervorming is klein en er is bijna geen door warmte aangetaste zone. De snijeigenschappen, de snijkwaliteit en de snelheid van de plasmaboog zijn duidelijk.

Gerelateerd bericht